Condensatieketels

Als u op een milieuvriendelijke en energiebesparende manier een maximaal rendement en een groot warmtecomfort wil, dan is een condensatieketel vandaag de beste keuze.

Innovatieve techniek:

Een condensatieketel recupereert de warmte die aanwezig is in de waterdamp (condensatie) van de verbrandingsgassen – en die normaal langs de schouw zou verdwijnen – en zet die om in nieuwe warmte.

Zuinig:

In een condensatieketel gaat er dus geen warmte verloren. Zo bespaart u energie (en geld). Mooi meegenomen in tijden van stijgende olie- en aardgasprijzen.

Milieuvriendelijk:

De uitstoot van giftig CO (koolstofmonoxide) en NOx (stikstofoxide), verantwoordelijk voor zure regens, wordt drastisch beperkt. Zelfs tot tienmaal minder, in vergelijking met een klassieke ketel.

INTERESSE VOOR PLAATSING VAN EEN NIEUWE CV KETEL?

Aarzel dan niet en neem contact op met BVBA Bellemans Dirk voor een vrijblijvende offerte en/of vrijblijvende afspraak ter plaatse.
Viessmann betaalt € 100 tot € 700 terug bij aankoop van een condensatieketel, warmtepomp, zonneboilerpakket, woningventilatiesysteem

WERKT EEN CONDENSATIEKETEL OP ALLE INSTALLATIES?

Vloerverwarming heeft de voorkeur omdat de werkingstemperaturen lager zijn dan bij radiatoren, maar ook die werken perfect met een condensatieketel. Het verbruik zal iets hoger liggen maar nog altijd spectaculair lager dan bij een niet-condenserende ketel.

WELK VERMOGEN MOET EEN KETEL HEBBEN?

In het verleden werden ketels vaak overgedimensioneerd. Dat is fout. De installateur moet het juiste vermogen bepalen. Voor een normaal geïsoleerde woning is 1 kW per 10 m² voldoende. Als de woning compact is qua oppervlakte mag er een reserve voorzien worden voor het sanitair warm water.

WAT MOET IK VOORZIEN IN DE OPSTELLINGSRUIMTE (STOOKPLAATS)?

Ketels bestaan in een gesloten versie (verbruik van lucht van buitenaf) of een open versie (verbruik van lucht uit de stookplaats). Gesloten ketels hebben enkel bovenventilatie nodig en open ketels onder- en bovenventilatie. Gesloten ketels kunnen nagenoeg overal worden geplaatst en kunnen ook worden ingebouwd. Bij ketels in open versie wordt de lucht van buiten aangezogen door een afzonderlijk kanaal of een concentrische luchtaanvoer-verbrandingsgasafvoer combinatie. Bij mazout en aardgas mag de verbrandingsgasafvoer uitgevoerd worden in kunststof (PPS) volgens de geldende normen. Ook moet het toestel uitgerust zijn met een beveiliging die de brander uitschakelt bij een verbrandingsgastemperatuur van 80 °C. Uiteraard moeten de materialen die de verbrandingsgassen afvoeren bestand zijn tegen de zuurgraad van het condenswater.

MET OF ZONDER SCHOORSTEEN?

Een open ketel heeft een schoorsteen nodig om de verbrandingsgassen af te voeren. Het is wel noodzakelijk dat het uiteinde van de schoorsteen niet kan bevriezen. Een gesloten ketel voert de verbrandingsgassen rechtstreeks af naar de buitenlucht, vaak via een concentrisch kanaal als waar de lucht door wordt aangezogen. Een gesloten toestel heeft dus geen schoorsteen nodig, een afvoerbuis volstaat. Daardoor kan een gesloten ketel in principe overal geïnstalleerd worden, en is hij ook veiliger dan een open toestel.

WAND- OF VLOERKETEL?

Afhankelijk van de plaats die beschikbaar is, valt er te kiezen tussen een wand- of vloerketel. Wandketels nemen erg weinig plaats in en de meeste werken zonder schoorsteen. Viessmann heeft zelfs gaswandketels met een vermogen tot 105 kW. Vloerketels nemen meer plaats in, maar kunnen een nog groter vermogen hebben.

VERWARMING EN SANITAIR WARM WATER VIA ÉÉN TOESTEL?

Er bestaan drie mogelijkheden voor de sanitaire warmwatervoorziening: een CV-ketel met een ingebouwde platenwisselaar, de zogenaamde combiketel. In het apparaat zit een wisselaar die meteen warm water aanmaakt. Dit is een goedkope oplossing maar beperkt in de hoeveelheid warm water. Ook de verkalking van de wisselaar vraagt constant controle en onderhoud. Een andere optie is dat het warm water wordt bereid in een apart toestel zoals een boiler wat veel comfort geeft. De derde mogelijkheid is een laadboilersysteem, een combinatie van wisselaar en buffertank voor een nog groter warmwatercomfort plus een beter rendement. De ketel blijft namelijk condenseren bij de productie van warm water.

THERMOSTAAT EN TEMPERATUURREGELING

Met een kamerthermostaat of afzonderlijke thermostaatkranen op de radiatoren kan de temperatuur in elke kamer precies geregeld worden. Er is keuze tussen een modulerende regeling en een weersafhankelijke temperatuurregeling. Eenvoudige maatregelen die het comfort verhogen en daarnaast helpen om rationeel om te gaan met energie omdat de temperatuur en dus het verbruik zich aanpast aan de situatie. De installatie van thermostaatkranen geeft ook recht op een premie en een belastingvermindering.

WAT DOET CONDENSATIETECHNIEK VOOR HET MILIEU?

Omdat fossiele energiebronnen langzaam op raken, moeten we alles doen om het energieverbruik tot een minimum te herleiden, wat leidt tot lagere stookkosten, een onmiddellijk voordeel voor u. Daarnaast zijn er natuurlijk ook ecologische belangen: in alle industrietakken gelden zeer strenge normen om de uitstoot van schadelijke stoffen te reduceren. Dan hebben we het voornamelijk over stikstofoxide NOx, koolmonoxide CO en kooldioxide CO2. Tijdens de verbranding komen kooloxiden en stikstofoxiden vrij. Kooldioxide geldt als een van de hoofdoorzaken van het broeikaseffect en zorgt met stikstofoxide voor de vorming van onder andere smog en zure regen. Zowel bij stookolie als gas worden bij condensatie zuren gevormd, waaronder koolzuur en salpeterzuur. Stookolie op zijn beurt vormt sulfiet en sulfaat en er komt ook zwavel bij de verbranding vrij. Door het gebruik van hooggelegeerde staalsoorten in de ketel zijn de verwarmingsoppervlakken permanent beschermd tegen corrosie. Om de afzetting van zouten te vermijden, die ketelsteen kunnen veroorzaken, laat men het condensatiewater en de rookgassen in dezelfde richting stromen (gelijkstroomprincipe) wat een zelfreinigend effect creëert. Condensatietechniek levert een optimaal rendement met minder verbruik en een zeer lage uitstoot van schadelijke stoffen.

IS CONDENSWATER SCHADELIJK?

Nee, zeker niet. Een condensatietoestel van 24 kW heeft bijvoorbeeld een verbruik van 2.500 m³ gas per jaar, wat neerkomt op ongeveer 2.500 liter condenswater met een zuurgraad van ongeveer 2 à 3 pH (stookolie) of 3 à 5 pH (aardgas). Ter vergelijking, bij citroensap is dat 2 à 3 pH terwijl huishoudelijk afvalwater eerder basisch is, met een zuurgraad van 7 tot 10 pH. Bij lozing in het riool moet in België de zuurgraad minstens 6,5 pH zijn. Als dit via voormenging met huishoudelijk afvalwater bereikt wordt, is er geen specifieke behandeling nodig. Indien het condenswater wel behandeld moet worden, gebeurt dat met een zogenaamde neutraliseringinstallatie. Die bestaat uit een reservoir gevuld met een basisch materiaal dat het condenswater verandert in een eerder neutrale oplossing met een pH-waarde rond de 7. Bij mazout wordt ook nog een actieve koolfilter gebruikt om de oliederivaten tegen te houden.

STEL UW VRAAG

Neem contact op met ons of vul het ‘onderhoud aanvragen’ formulier in.